top of page

Μαθήματα Ακκορντεόν

Μαθήματα σε μικρούς, μεγάλους και ενήλικες

 

 

 

To πρώτο μάθημα Ακκορντεόν είναι δοκιμαστικό, σας προσφέρεται εντελώς δωρεάν και δεν σας δεσμεύει να συνεχίσετε σε επόμενο.

 

Η ενασχόληση με την μουσική προάγει την ανάπτυξη της προσωπικότητας, των κινητικών δεξιοτήτων, την ευφυΐα και την κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών.

 

Στο μάθημά μου η χαρά για την μουσική και την παραγωγή της βρίσκεται στο προσκήνιο, παίζοντας τον πρώτο ρόλο.

 

Εκτός από την εκμάθηση των τεχνικών δυνατοτήτων, δημιουργικές διαδικασίες όπως ο αυτοσχεδιασμός και το παίξιμο με το αυτί αποτελούν μέρος της ώρας του μαθήματος.

 

Αποκτώντας καλή τεχνική, σωστή θέση και στάση του σώματος η διασκέδαση παίζοντας μουσική θα μείνει για πολλά χρόνια .

 

Ότι είναι καλό για τα παιδιά μπορεί επίσης να είναι διασκεδαστικό για τους ενήλικες. Η μουσική αποτελεί ιδανική ισορροπία σε μια επαγγελματική σταδιοδρομία ή χόμπυ στην σύνταξη.

 

Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε να παίζετε ή να ξαναθυμηθείτε και να συνεχίσετε ότι μάθατε στην παιδική σας ηλικία.

 

Με την διδασκαλία μου αποβλέπω στην ανάπτυξη της μουσικής αντίληψης των μαθητών, να αναπτύξουν δηλαδή μια ενεργό σχέση με την μουσική και να κατανοήσουν βασικές έννοιες όπως το ηχόχρωμα, το τονικό ύψος, τη δυναμική καθώς επίσης τις έννοιες του ρυθμού, της μελωδίας κτλ.

 

Στην αρχή, μια συλλογή παλαιότερων αλλά και σύγχρονων ελληνικών μελωδιών ή τραγουδιών (δημοτικών, ρεμπέτικων, ¨έντεχνων λαϊκών¨, μοντέρνων κλπ) σε εύκολη διασκευή, επιλεγμένα από το υπαρκτό ακουστικό περιβάλλον των μαθητών, αποτελούν βοήθημα και ευνοούν μια αυθόρμητη και χαρούμενη σχέση με το μουσική.

 

Ο στόχος του μαθήματος του ακκορντεόν δεν πρέπει να είναι μόνο η μετάδοση γνώσεων αλλά και η ανάπτυξη της ευαισθησίας και της έμφυτης δημιουργικότητας των μαθητών.

 

Επίσης, μέσα από το μάθημα τα παιδιά πρέπει να εξοικειώνονται από νεαρή ηλικία με το φαινόμενο της μουσικής πολυγλωσσίας που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό, της ύπαρξης δηλαδή πολλών διαφορετικών ειδών, μορφών και στυλ μουσικής.

 

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπουν δεσμευτικές προτεραιότητες που θα ρίχνουν το κέντρο βάρους είτε στην ελληνική (δημοτική, λαϊκή κτλ) είτε στην δυτική μουσική. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι μέσα στην διάρκεια της ιστορίας έχουν υπάρξει πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζονται με την μουσική και μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι μορφές της παραδοσιακής μουσικής των διαφόρων λαών όπως η τζαζ, η ροκ κτλ.

 

Τα μαθήματα ακκορντεόν απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες, τα παιδιά, τους νέους, τους αρχάριους, τους προχωρημένους και σε αυτούς που επιστρέφουν στην διαδικασία της μάθησης.

 

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται για κάθε μαθητή ατομικά, ανάλογα με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του, επικεντρώνεται δηλαδή στις ανάγκες και τις επιθυμίες των μαθητών που απευθύνεται.

 

Το ακκορντεόν μπορεί να είναι μία διέξοδος από την ταλαιπωρία και τους ρυθμούς της καθημερινότητας, μια μικροσκοπική όαση.

 

Αν αγαπάτε την μουσική και ακόμη είστε περίεργοι, τότε δοκιμάστε το!Στην αρχή, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εξάσκηση της ακοής του ρυθμού και τη σωστή στάση και θέση του ‘’μηχανισμού παιξίματος’’ (θέση οργάνου - στάση σώματος - θέσεις βραγχίονα, αντιβράχιου και καρπού) που απαιτείται.

 

Στο μάθημα θα διδαχθούν επίσης τα πιο σημαντικά στοιχεία της τέχνης του ακκορντεόν όπως η τεχνική της φυσούνας, ο σχηματισμός και η διαμόρφωση του ήχου, η άρθρωση, καθώς επίσης και θεωρία της μουσικής, τρόποι μελέτης κτλ.

 

Οι μαθητές εκπαιδεύονται στις ερμηνευτικές και τεχνικές δεξιότητες κυρίως σε συνθέσεις απ’ την πρωτότυπη φιλολογία για ακκορντεόν.

 

Η ιδανικότερη ηλικία για να μάθει κανείς ακκορντεόν είναι μεταξύ 6 και 8 χρονών.

 

Για τους ενήλικες μαθητές, κανείς δεν είναι πολύ μεγάλος ηλικιακά για να μάθει να παίζει ακκορντεόν! Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν μουσικές γνώσεις, αρκεί η επιθυμία να είναι αρκετά δυνατή.

 

Κάποια θα πάρουν πολύ καιρό, ορισμένα θα παραμείνουν άφθαστα, πολλά όμως είναι δυνατά και επιτεύξιμα με λίγη υπομονή και επιμέλεια.

 

Έχετε το πλεονέκτημα ότι διαθέτετε ήδη στρατηγικές μάθησης, κατανοείτε πνευματικά (διανοητικά) τα πράγματα γρηγορότερα και είστε εξοικειωμένοι με την χρήση της γραφής.

 

Όλα τα άλλα είναι μια συναρπαστική ¨εμπλοκή¨ των δυνατών σημείων σας και των αδυναμιών σας, την οποία προσεγγίζοντας την με χιούμορ θα σας διασκεδάσει και σε κάθε περίπτωση θα γεμίσει τη ζωή σας.

 

Οι ώρες του μαθήματος, διάρκειας 40 ή 60 λεπτών, ορίζονται βάσει του προγράμματος των μαθητών και οι ανάγκες τους είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το διδακτικό σχήμα μαθημάτων που θα ακολουθηθεί.

 

Τα μαθήματα είναι ιδιαίτερα, ατομικά, γίνονται στο χώρο σας και δεν κοστολογούνται με βάση την ώρα αλλά ολόκληρο το μήνα (ελάχιστος αριθμός μαθημάτων ανά μήνα: 4)

 

Πέρα από τον αρχικό σκελετό, η τελική μορφή και το περιεχόμενο των μαθημάτων στηρίζεται κατά πολύ στη διάδραση   μαθητή – καθηγητή. Παραθέτονται βασικοί τρόποι, τεχνικές και συμβουλές δίνοντας τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να στοχεύσει σε “σημεία” και θέματα που τον ενδιαφέρουν άμεσα και να τα θέσει στον καθηγητή.

 

 

bottom of page