top of page

 

 

O Σπύρος Μελισσανίδης γεννήθηκε το 1972 στο Νταχάου της Γερμανίας. Ξεκίνησε, σε ηλικία 10

χρονών, μαθήματα ακκορντεόν με καθηγητή τον κ. Νίκο Χατζηιωάννου, με τον οποίο και ολοκλή-

ρωσε τις σπουδές του στο όργανο και στα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής σε Ωδεία της Θεσ/νί-

κης, απ' όπου αποφοίτησε ως αριστούχος αποκτώντας πτυχία Ακκορντεόν, Αρμονίας, Αντίστιξης,

Φούγκας και δίπλωμα Ακκορντεόν .

Είναι διπλωματούχος του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου

Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) ενώ παράλληλα έχει αποκτήσει βεβαίωση σπουδών Η/Υ με

δικαίωμα διδασκαλίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

και του Γενικού τμήματος Φυσικής, Χημείας και Τεχνικών Υλικών, Τ.Ε.Ι. Πειραιά).

Είναι επίσης απόφοιτος της ειδικότητας ΙΕΚ «Βοηθός Ραδιολογίας & Ακτινολογίας».

Έχει τελειώσει το 2ο έτος του τμήματος Σύνθεσης του Ωδείου "Συμφωνία"  Θεσ/νίκης (τάξη Ε. Κατέλη).

 

Διδάσκει/έχει διδάξει Ακκορντεόν και Ανώτερα Θεωρητικά σε διάφορα μουσικά εκπαιδευτήρια της Θεσ/νίκης και

άλλων πόλεων (Mουσικά Εργαστήρια "Musicworkshop", Ωδείο Βορείου Ελλάδος, Ωδείο Τούμπας Κ. Ματσίγκου, Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο Θεσ/νίκης, Ωδείο Αλέξανδρος Σίνδου, Αστρινίδειο Ωδείο Θεσ/νίκης, AMS (About Music Studios & Lessons), Ωδείο Σαμαρά Θεσ/νίκης,

Ωδείο Συμφωνία, Θερμαϊκό ωδείο, Ωδείο Νότα Νότα, Ωδείο Στεφανίδου, Δημοτικό Ωδείο Αγ. Παύλου).

Είναι υπεύθυνος προγράμματος σπουδών στις σχολές Ακκορντεόν όλων των ανωτέρων ωδείων.

 

Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ήταν μουσικός-ενορχηστρωτής της στρατιωτικής μπάντας και της ορχήστρας παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής της ΣΜΣ/XVI Μ/Κ ΜΠ Διδυμοτείχου και μέλος της Ομάδας Πληροφορικής της 162 Α/Κ ΜΒΠ και 163 Α/Κ ΜΒΠ-ΠΕΠ με δυνατότητα διαχείρισης διαβαθμισμένων εγγράφων.

 

Ως ακκορντεονίστας συνεργάστηκε, ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα “Σπύρος Σαμάρας” των Ωδείων “Αστρινίδειου” & “Ε. Σαμαρά”
Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του κ. Καμπάνη Σαμαρά (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο), με ορχήστρες ελληνικής παρ
αδοσιακής και λαϊκής μουσικής, ξένης μουσικής (new musette, tango nuevo, latin, jazz) και με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ιορδανία, Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο κ.ο.κ.).
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις συνεργασίες του με γνωστούς τραγουδιστές/στριες, συνθέτες και μουσικούς:

Κώστας Μακεδόνας, Πέτρος Γαϊτάνος, Γιάννης Ζουγανέλης, Κατερίνα Κούκα, Κώστας Καραφώτης, Βασίλης Λέκκας, Νίνα Λοτσάρη, Πέννυ Μπαλτατζή, Ζωή Παπαδοπούλου, Γιώτα Νέγκα, Μαίρη Δούτση, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μαριώ, Μελίνα Ασλανίδου, Εύη Σιαμαντά, Πίτσα Παπαδοπούλου, Λάκης Χαλκιάς, Ξανθίππη Καραθανάση, Νίτσα Τσίτρα.

 

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια "Master Class Accordion" με τους V. Semyonov, Y. Shishkin, Cl. Buder.

 

Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ακκορντεόν.

 

Μαθητές του έχουν διακριθεί σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς Ακκορντεόν.

 

Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ακκορντεόν (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.Α), μέλος του γερμανικού συλλόγου καθηγητών Ακκορντεόν (DALV), μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ιδρυτικό μέλος της Μουσικής ομάδας Φυσικών ΑΠΘ, μέλος του συλλόγου ‘‘Φίλοι της jazz και της δημιουργικής μουσικής’’, μέλος της ορχήστρας παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής του Αστρινίδειου ωδείου και του ωδείου Σαμαρά, μέλος του συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής Αντάμα.

 

Υπήρξε ανταποκριτής στην Ελλάδα της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στο Διαδίκτυο για το Ακκορντεόν (www.accordions.com) για δύο συνεχόμενα έτη.

 

Έχει συνθέσει, διασκευάσει και προσαρμόσει έργα για Ακκορντεόν, για μικρά και μεγάλα οργανικά σύνολα.

 

Έχει ηχογραφήσει για ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ στην προσωπική του δισκογραφία συγκαταλέγεται ο ψηφιακός δίσκος ‘‘Ten Years Ago’’ με προσωπικές του συνθέσεις.

 

Έχει ασχοληθεί πειραματικά με τις MIDI μουσικές εφαρμογές και το ψηφιακό Ακκορντεόν.

 

Ασχολείται με τον αυτοσχεδιασμό (σύγχρονο – ελεύθερο) συμμετέχοντας στη ζωντανή μουσική επένδυση εκδηλώσεων ποίησης, ενώ η σχέση της μουσικής και του Ακκορντεόν με τις άλλες τέχνες (θέατρο, χορός, ζωγραφική) αποτελεί άξονα των δραστηριοτήτων του.

 

Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια και εισηγήσεις σε ημερίδες με θέμα το Ακκορντεόν (οργανογνωσία, τρόπος λειτουργίας, ορισμοί, έννοιες και μεθοδολογία, διδακτική, τεχνικές παιξίματος)

Η διπλωματική του εργασία στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ: ‘‘Η Ακουστική του Ακκορντεόν’’ καθώς επίσης και σειρά βιβλίων που έχει γράψει και μεταφράσει με θέματα που αφορούν το Ακκορντεόν, είναι μοναδικά στην ελληνική βιβλιογραφία. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε τοπικές εφημερίδες με θέματα για το ρεμπέτικο, τη μουσική εκπαίδευση και το Ακκορντεόν.

 

Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή δίσκων ακτίνας (Cd’s) με ακκορντεόν και τη μεγαλύτερη σε παρτιτούρες και βιβλία για ακκορντεόν στην Ελλάδα .

 

Εργάστηκε ως υπεύθυνος τεχνικού  τμήματος – χειριστής  Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου και υποδοχής και ενημέρωσης πελατών στο Κέντρο Ιατρικής Διάγνωσης-Έρευνας (Κ.Ι.Δ.Ε.) του κ. Κελεμουρίδη Βασιλείου, Ιατρού ακτινολόγου  (www.radiology-center.gr) και ως χειριστής Μαγνητικού τομογράφου στο διαγνωστικό κέντρο Ασκληπιός (www.asklipios.com.gr)

Υπεύθυνος Τεχνικής Υποστήριξης στο λογισμικό πρόγραμμα διαχείρισης φαρμακείου Odywin, της εταιρείας Odywings.

Συμμετείχε στο Διεθνές Μαραθώνιο (Walk-a-thon) του Ronald McDonald House της Νέας Υόρκης για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

 

Έχει διατελέσει σύμβουλος του χρυσού ολυμπιονίκη της ενόργανης γυμναστικής Ι. Μελισσανίδη.

 

Τα χόμπι του είναι το διάβασμα (με έμφαση σε συγγράμματα επιστήμης της καθημερινής ζωής, κοσμολογίας και αστρονομίας), γυμναστική, χορός, συλλογή κασετών, δίσκων βινυλίου ή ακτίνας με μουσική κυρίως από το χώρο της τζαζ, της κλασσικής και της παραδοσιακής μουσικής, εκμάθηση άλλων οργάνων (κλαρινέττο, τουμπελέκι)

 

Βιογραφικό

bottom of page